15 okt: ★PREMIÄR★RÖRLSE FRIHET – Konstgruppen Ful

Datum: 15 oktober
Tid: 19.30 (60 min)

Ord.biljettpris: 180:-
Stödmedlem: 130:-
Student/Pensionär/Under 26 år: 90:-

Ljudvolymen i föreställningen är avsedd för personer över 12 år.

En dansföreställning om varje människas rätt att vara fri. Premiär tillsammans med Teaterföreningen BANG

Konstgruppen Ful påminner oss om att rörelsefrihet inte är gratis, men alltid värd att kämpa för! Genom förbjudna rörelser mellan Teherans gator och svenska dragklubbar får vi följa dansens roll i både stora och små frihetskamper. Baba karam och Bollywood delar scen med protestdanser från olika delar av planeten för att belysa kampen för frihet.

Verket lyfter gemensamhetens potential och den enskilda handlingens förändringskraft.

Fyra artister, nyskriven klubbmusik från västra Asien och lipsync påminner om att queers alltid leder frihetens dans!

Rörelse Frihet är ett samarbete mellan Riksteatern och Konstgruppen Ful.

Om Konstgruppen Ful
Ful är den queera konstgruppen som gjort sig känd för sina aktuella, livsbejakande scenkonstupplevelser. De är verksamma både i Sverige och internationellt och har bland annat gjort den uppmärksammade antinationalistiska Tal till nationen i samarbete med musikern Sara Parkman och Europa Europa i samarbete med popduon The Knife.

På riksteaterturné hösten 2024.

Förfest med drag och skapande
Innan varje föreställning bjuder vi in till workshop – ett queert häng öppet för alla som är nyfikna på och vill testa drag. Det kommer också finnas möjlighet till skapande och inspirerande prat. Syftet är att tillsammans värma upp inför föreställningen och för att riktigt få upp stämningen kommer även artisterna och hälsar på! Begränsat antal platser anmäl er till workshopen: ap@dansstationen.nu

Välkommen till ett queert häng öppet för alla som är nyfikna på och vill prova på konstformen drag.
Kanske har du redan hittat din inre dragpersona och vill fördjupa dig, kanske vet du knappt vad drag är, och vill veta mer? Oavsett ser vi mycket fram emot att träffa dig! Det kommer också finnas möjlighet till skapande/pyssel och inspirerande prat. Tillsammans värmer vi upp inför Rörelse Frihet – genom baba karam och andra danstillstånd. För att riktigt få upp stämningen kommer även artisterna från föreställningen och hälsar på. Föranmälan krävs pga begränsat antal deltagare. Inga förkunskap krävs. Se respektive ort/föreställning för mer information eller ta kontakt med dem.

Välkommen till vår queer-oas
Drag är motstånd. Vi uppfostras till att klä oss ”rätt”, bete oss ”rätt”, och att inte vara ”för mycket”. Drag visar fingret åt dessa oskrivna regler och ger oss utrymme att leka, skrika, dansa och låta vår inre queer-glädje synas och höras.
På vår förfest med drag och pyssel, ledd av dragartisten Sam Message, kommer vi att fånga glädjen och klä upp oss tillsammans inför föreställning Rörelse frihet. Vi skapar ett utforskande rum som är öppet för så mycket eller lite drag du vill. Oavsett om du är en gammal räv i sammanhanget, en total nybörjare eller en nyfiken själ, är du välkommen till vår lilla queer-oas. Det kommer också finnas möjlighet till skapande/pyssel och inspirerande prat. Under förfesten kommer också artisterna från föreställningen att hälsa på och vara med i myset.

Smink och rekvisita
Vi kommer att tillhandahålla olika material – smink, kostymer och peruker – men vi uppmuntrar dig att ta med vad du också har, för den där speciella personliga touchen! Drag är en queer konstform, men denna förfest är öppen för alla. Vi är här för att bygga broar, lära känna varandra och utmana gränser.

Om Sam Message
Sam Message (den) är en multidisciplinär konstnär som använder queer och transkultur för att bygga ett mer inkluderande samhälle. Den är ena halvan av konstnärsduon Status Queer, medgrundare av det nordiska & baltiska nätverket av skapare och aktivister ’The Queer Agenda’, och medgrundare av det Göteborgsbaserade radikala dragkollektivet CULT. Sams arbete inom drag som karaktären ’The Meatbaby’ kombinerar det komiska, det bisarra och det politiska för att uppmana allmänheten till politisk handling.

Medverkande:
George Chamoun
Parwin Hosseinia
Rani Nair
Mzamo Nondlwana

Konstnärligt team
Idé och koncept: Konstgruppen Ful (Nasim Aghili, Malin Holgersson och Rani Nair) i samarbete med Björn Karlsson
Koreograf: Rani Nair
Regissör: Nasim Aghili
Ljuddesigner: Malin Holgersson
Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson
Mask- och perukdesign: Mika Hedström

Workshopledare: Sam Message

Producent: Ett samarbete mellan Konstgruppen Ful och Riksteatern