18 aug: Alan Turing Opera Project – Albert Montañez

Datum: 18 augusti
Tid: kl 18.00 (60 min)
Publik föreställning + streaming

Denna föreställning ingår i Festivalen
Stolt Scenkonst under World Pride

Ord.biljettpris: 60:-
Vid köp av biljett till fler föreställningar 40:-
(Gäller föreställningar på Palladium under World Pride 2021)

Biljetter släpps 15 juni kl. 12.00

Dörrarna till Palladium öppnar 30 minuter innan föreställningens start. Vi har för närvarande en publikgräns på 50 personer.

Vid köp av biljett till föreställning som ingår i serien Stolt Scenkonst under World Pride 2021 får du en knapp. Denna ger ett rabatterat pris på resterande föreställningar som visas hos oss under festivalens gång. Knappen hämtas i kassan på Palladium tidigast en halvtimme innan föreställningen.

Arrangeras av Dansstationen och Musik i Syd.

Alan Turing Opera Project är ett operasamarbete mellan Malmökompositören Kent Olofsson och den interdisciplinära countertenoren och performern Albert Montañez. Projektet blandar opera, teater och visuella element för att porträttera den berömda datavetenskapsmannen, matematikern och HBTQ-ikonen Alan Turings sista timme i livet.

Libretto, iscensättning och handling är baserade på Turings personliga liv, hur han under andra världskriget knäckte koden till tyskarnas enigma-maskin och hans år i akademin i Manchester, där han dog av cyanidförgiftning vid 41 års ålder. Förinspelat ljudmaterial och koreografi är en del av verket som förstärker det musikaliska språket.

Verket mötte stående ovationer när den hade premiär på Halland Opera & Vocal Festival 2020. “Albert är den perfekta Turing”, skrev Hallands Opera om Alberts insats som Alan Turing. “Alan var en visionär, en krigshjälte och en modig man som kämpade mot samhället i en tid då det inte var accepterat att vara sig själv” säger Albert Montañez. Under januari 1952 fick Alan välja mellan kemisk kastrering eller två års fängelse för brott mot sexuallagen för att han var HBTQ-person. Trotts att Alan var en mycket framgångsrik forskare, (grundare av teoretisk datavetenskap och artificiell intelligens) valde han efter påtryckningar kastrering.

Det tog ända fram till 2009, alltså 57 år senare innan den engelska regeringen bad Alan Turing om ursäkt. Samma år pryddes det engelska 50-pundet med Alans ansikte och namn. Han blev även hyllad i Benedict Cumberbatch storfilm The Imitation Game och BBC utnämnde honom till 2000-talets viktigaste person. “Hans arbete räddade inte bara miljontals liv under andra världskriget, han var även föregångare till den artificiella intelligensen”, säger Albert. “Våra liv hade varit så annorlunda utan Alans forskning, mod och vetenskapliga framgångar”.

CREDITS
Producent och regissör: Albert Montañez
Musik: Kent Olofsson
Art director: Michael Rizzo
Videoprojektion: Jörgen Dahlqvist
Set Construction: Daniel Back
Fotograf: Malin Arnesson