15 nov: Yebo Yes! – AFIA

Datum: 15 november
Tid: kl 18.00 (55 min) + Eftersnack

Ord.biljettpris: 160:-
Stödmedlem: 120:-
Student/Pensionär/Under 26 år: 80:-
Balkong
Ord: 140:-
Stödmedlemmar: 100:-
u26/stud/pensionär: 70:-

Under höstens visningar på Dansstationen kommer vi att ha en sittning anpassad till COVID-19.

PANTSULA – SNABBA FÖTTER SOM UPPROR MOT APARTHEID

Med massiv energi, snabba fötter och råstyrka har dansstilen pantsula utvecklats till ett politiskt och socialt uttryck för den svarta befolkningen i de sydafrikanska kåkstäderna. I YEBO YES! levandegörs dansstilen och fortsätter bära dess historiska kraft ut på de svenska vägarna.

Året var 1950, Sydafrika genomsyrades av rasåtskillnadspolitik och det politiska läget utvecklades snabbt till ett hot mot grundläggande mänskliga rättigheter. Hos den svarta lokalbefolkningen i kåkstäderna växte ett kraftigt missnöje fram och som svar på apartheidregeringens tvångsförflyttningar föddes dansstilen pantsula. Ett koreografiskt språk för att skapa en ny gemensam identitet för att uttrycka kritik och sprida medvetenhet.

Den förtryckta befolkningen kunde genom dansen uttrycka sitt motstånd mot regimen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Att de hade sin egen stil och var färdiga att stå upp för sin kamp. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan ett språk och en livsstil.

I föreställningen YEBO YES! möter vi fem dansare, Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas Pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. Verkets elektroniska musik, tillsammans med dansarnas röster och rytmiska ljud fyller rummet med en progressiv känsla. Föreställningen är ett möte mellan freestyle- och pantsulakultur – ett verk där dansarna utforskar mötet mellan varandra och deras kulturella uttryck.

Pantsula återberättar en historia som aldrig får falla i glömska. I YEBO YES! levandegörs dess inre kraft och i mötet med gruppens grund i street och freestyle skapas gemenskap och lekfullhet i en föreställning som stannar kvar i dig långt efter applåderna klingat ut.

Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2021.

CREDITS
Konstnärliga ledare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson
Assisterande Pantsula koreograf: Sibusiso Mthembu
Dansare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, Gugulethu Mofokeng, David Mokale, Sibusiso Mthembu
Musik: Yared Tilahun Cederlund
Ljus: Erik Wiedersheim-Paul
Samproduktion: Dansnät Sverige, Norrlandsoperan
Residens: Dansens Hus, Riksteatern, Vusi Art Projects (ZA)
Trailer: André Forsström
Foto: Zivanai Matangi
Fotoregi & editering: Noah Cohen