26-27 SEP: KÄRLEKENS SAMTAL ÄR DANS – EFVA LILJA

Datum: 26 september
Tid: 19.30 (60 min) + eftersnack

Datum: 27 september
Tid: 18.00 (60 min) + eftersnack

Ord.biljettpris: 160:-
Stödmedlem: 120:-
Student/Pensionär/Under 26 år: 80:-

Ljudvolymen i föreställningen är avsedd för personer över 12 år.

Kärlekens samtal är dans handlar om att leva i och genom koreografiska strategier, om navigering genom förvillelser och både inre och yttre kaos.

Det är ett solo dansat av en av svensk danskonsts förgrundspersoner. Soloformen är återkommande i den repertoar hon visat runt om i världen de senaste 40 åren. Utformat som en inre dialog kan detta solo sägas vara den åldrande kvinnans röst i och genom dans. En röst om erfarenheter och känslor, om kärlek och överlevnadsstrategier i rådbråkande av meningen med liv och levande i en förvirrad och politiskt omtumlande tid.

Efva Lilja mottog det prestigefulla Gannevikstipendiet 2022. Där framhölls hon som en av Sveriges, mest inflytelserika koreografer både i sitt sätt att skapa dansverk, men också genom de rum och möjligheter som tillgängliggjorts för dansen i stort. Med ett unikt sinne för att förmedla dansens kraft, inte bara genom dans, utan även i text, film och politik har hon påverkat synen på dans.
Följs av publiksamtal.

I flera år har jag arbetat med en utveckling av vad jag kallar lyssnandets tekniker och tänkandets praktik. Jag avlyssnar rörelsen. Dans blir en motståndsrörelse och ett aktivistiskt förhållningssätt, koreografi en överlevnadsstrategi. I samarbete med tonsättaren Per-Henrik Mäenpää utforskar jag av relationen mellan det mentala och det kroppsliga och dansar mig förbi orden.
– Efva Lilja

KOREOGRAF / EFVA LILJA
Efva Lilja är konstnär och arbetar med koreografi som dans, bild och text i verk som tar oss genom olika medvetandelager, erotiska episoder, kontemplativ stillhet eller lekfullhet med politisk udd. Hon är en okonventionell konstnär som med koreograferade förlopp erbjuder bilder och ord att använda i det verklighetsgörande där vardagliga skeenden och handlingar omprövas och ges nya uttryck. Hennes verk har visats i ett fyrtiotal länder och hennes böcker och artiklar har översatts till ett flertal språk. Utöver Gannevikstipendiet har Efva Lilja erhållit andra stora utmärkelser som Stockholm kommuns hederspris, Prix D’Assitej, Stockholms stads S:t Eriksmedalj och Hans Majestät Konungens medalj Litteris et Artibus. Hon är medlem av Disorderly woman network, European Cultural Parliament and Honorary member of International Centre for Cultural Relations. www.efvalilja.se

KOMPOSITÖR / PER-HENRIK MÄNNPÄÄ
Per-Henrik Männpää är en komponist som arbetar med musik till film (drama, fiktion, dokumentär, animation och musikvideo), utställningar, teater och dans. Från sin bas i Göteborg, avlockar han vardagen sina ljud och experimentera med elektromagnetiska impulser, andra störningar, spelar ett antal instrument och arbetar mycket med kropp och röst. Allt detta i ett djupt personligt och särpräglat musikskapande som handlar om att lyssna till det pågående med förväntan. Många av de produktioner han medverkat i har vunnit priser som The Pulitzer, Guldbaggen, Emmy Award, Kristallen och fler.

CREDITS
Koreografi och dans: Efva Lilja
Text och röst: Efva Lilja
Originalmusik: Per-Henrik Mäenpää
Ljusdesign: Jonas Holst
Foto: Håkan Larsson
Producerad av Weld