17 okt: Black Rainbow – Virpi Pahkinen Dance Company

Datum: 17 oktober
Tid: 18.00 (60 min)

Ord.biljettpris: 200:-
Stödmedlem: 140:-
Student/Pensionär/Under 26 år: 100:-
Balkong
Ord: 180:-
Stödmedlemmar: 130:-
u26/stud/pensionär: 90:-

Dörrarna till Palladium öppnar 30 minuter innan föreställningens start.

Under höstens visningar på Dansstationen kommer vi att ha en sittning anpassad till COVID-19.

Virpi Pahkinen har liknats vid ett orakel, en gudinna och en schaman. Hennes dans beskrivs som majestätisk, magisk och mystisk. Vanligtvis uppträder denna globetrotter med världen som hemmascen, den här gången ger hon sig ut på de svenska vägarna.

Virpi Pahkinen är dansmystikern som utan tvekan har skapat sitt eget universum. Hennes verk präglas av en intensiv scennärvaro som kan upplevas som närmast sakralt. Pahkinen har förmågan att uppfattas som både andlig och jordnära på samma gång. Hennes unika rörelsevokabulär har liknats såväl vid ett smidigt kattdjur som en skorpion med gadden redo att hugga. Med sitt skulpturala formspråk och poetiska mantra befäster hon sin position som en av Sveriges mest älskade, kärnfulla och egensinniga koreografer.

Precis som Pahkinens tidigare verk utlovar Black Rainbow mysticism och rituell precision. På ett svart, spegelblankt golv gestaltar fem dansare, däribland Virpi själv, en resa in i kroppen – vackert drabbande med Pahkinens omisskännliga rörelsespråk. Dansarna kommer från en mängd olika discipliner och erfarenheter; en hisnande snabb locking-mästare möter en ballerina på tåspets och en yogi som beskriver en barfota-meditation i luften. I samspel med Jonas Sjöbloms hypnotiska musik blir Black Rainbow både konkret och gåtfull.

Black Rainbow är en inre resa. En ciceron, som väljer omvägen och tillåter dansresenären att bli fri. Black Rainbow är en väg ut för den som stirrat sig blind på Google-maps.

Föreställningen hade premiär på Dansens hus i Stockholm i november 2020. Med anledning av den rådande pandemin var de följande inplanerade föreställningarna tvungna att ställas in. Dansnät Sverige är därför extra glad över att kunna presentera denna fantastiska föreställning under hösten 2021.

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2021

CREDITS
Koreografi: Virpi Pahkinen
Dansare: Virpi Pahkinen, Pontus Sundset Granat, Sofia Sangregorio, Victor Persson, Emmi Pennanen, Sakari Romero Tuurala (endast vissa orter)
Kompositör: Jonas Sjöblom
Livemusiker: Jonas Sjöblom
Ytterligare musik för vibrafon: Luca V. Lorusso med sångarrangemang av Virpi Pahkinen
Dikt: R Tagores What is this Melody i finsk översättning av Hannele Pohjanmies
Ljusdesign: Tobias Hallgren (Lumination of Sweden)
Kostymdesign: Virpi Pahkinen
Tillverkning kostym: Lilaro Skrädderi
Makeup design: Tuija Valén
Producent: Gita Mallik
Foto: José Figueroa
Med stöd av Kulturrådet