Voracious – SU-EN Butoh Company

Datum: 31 okt – 1 nov
Tid:
19.30 + eftersnack 1 nov
Ord. biljettpris:
160: –
Stödmedlem: 120: –
Student/Pensionär/under 26 år: 80: –
Längd: ca 65 min

SU-EN är en förgrundsgestalt inom den svenska butohn och också den som har tagit konstformen till Sverige. I den hyllade föreställningen Voracious tar hon upp kroppsliga verkligheter som hunger, glupskhet, åtrå, begär, törst och desperation. Sällan är scenkonst så grotesk och vacker på samma gång!

Åtrående världen
Hon får aldrig nog
Slukande världen
Hon måste få smaka
Uppslukad av världen
Vem äter vem?
Förkroppsligande hungern
Hennes kropp är världen

Voracious andas jord och förruttnelse. Hungerskrik. Men är också en kärleksakt där kroppen vill smaka och äta av världen för att att bli ett med den. Något dör så att något kan leva. En evig cirkel av liv och död. Rösten är central i verket både som del av ljudbilden och som egen ”kropp” i koreografin. SU-EN har under de senare åren börjat experimentera med en slags ljudresonans genom rösten, som ligger nära butohkroppen. Hungern har sina speciella ljud, hungerskrik, ilskna rop av desperation, gnyende, sorgesång, vaggsång. Andning.

”Voracious tillägnas min mor Erda Åkerlund som gav mig min första mat och som fortsätter att vara min navelsträng till verkligheten.” SU-EN

Föreställningen hade premiär på Dansens Hus november 2015.

SvD om föreställningen:
”Buton är om något en motkraft även i vår tid; hos Su-En en stilla feministisk protest som får oss att se skönheten i förfallet, att det groteska rymmer en sanning om världen.” 

KORT OM KOREOGRAFEN:
SU-EN Butoh Company Grundades 1992 i Tokyo. Sedan 1997 har verksamheten sin bas i Haglund Skola i Almunge nordost om Uppsala. Arbetet leds av koreografen SU-EN som etablerat konstformen Butoh i Sverige. Hon studerade i Japan hos Tomoe Shizune & Hakutobo där legenden Yoko Ashikawa verkade, samt vid Yoh Izumo school of Jiuta-mai.
Hemsida: www.suenbutohcompany.net

CREDIT:
Koreografi : SU-EN
Musikkomposition: Lise-Lotte Norelius
Ljusdesign: Ulrich Ruchlinski
Röstkomposition: SU-EN
Kostym och rum: SU-EN
Bilder från videoverk: SU-EN och Rickard Sporrong
Fotograf: Anders Rönnlund