PRIDE PERFORMANCE / STOLT SCENKONST under Malmö Pride

Hjärtligt välkomna att uppleva och diskutera scenkonst av och med scenkonstnärer som alla ser världen ur en normkritisk vinkel. Vad är gestaltning av queer och HBTQ och hur ser den ut? Vad finns bortom stereotyperna? En spännande minifestival 8-10 augusti inte bara för HBTQ-publik.

I denna premiärupplaga av Stolt Scenkonst under Malmö Pride, kan publiken möta Keren Rosenbergs och Graham Adeys ”Gender Fuck(er)”, som just nu turnerar i Europa. Eller varför inte Riksteaterns ”Landet Inuti”, som frågar sig hur det är att vara HBTQ på landet och inte vilja flytta till stan. Och så två gånger Juli Apponen med både ”Life is hard and then you die – part 3” och ”Everything remains” (ett samarbete med Jon R. Skulberg), där koreografen själv står på scenen och på två helt olika sätt berättar samma historia om sin transition från man till kvinna.

Festivalen invigs med en fest på Blå Båten, som också kommer att vara platsen för ”efterhäng” från kl 21.00 under festivalen. I foajén på Palladium Malmö visas en fotoutställning av Ulrika Bernhardsson och Marina Vilhelmsson med samlingsnamnet ”Queer” om transpersoner, HBTQ-aktivism och förföljelse av homosexuella flyktingar.

Under Stockholm Pride 2016 arrangerade organisationen Scensverige programmet ”Stolt Scenkonst” för första gången. Denna nationella organisation, med ansvar inte minst för den svenska Scenkonstbiennalen, ville att utbudet av HBTQ-föreställningar skulle nå ut till fler. Malmö är först ut, men redan under Växjö Pride i maj startades ett nationellt nätverk med just namnet ”Stolt Scenkonst”. Utbudet av normkritisk scenkonst växer stadigt och i flera delar av landet. RFSL Rådgivningen Skåne genomför också de första stegen i en HBTQ-utbildning för medlemmar i Riksteatern Skåne, Danscentrum och Teatercentrum under festivalen.

Från och med nu tar Dansstationen över stafettpinnen i Skåne i samverkan med Malmö Pride. Det betyder att den skånska publiken helt säkert kommer att få ta del av queer och mycket stolt scenkonst de kommande åren och ett fortsatt levande samtal om HBTQ och representation på våra scener.

2017 genomförs Stolt Scenkonst under Malmö Pride i samarbete mellan: Malmö Pride, Dansstationen, Teatercentrum Södra, Danscentrum Syd, Riksteatern Skåne, RFSL Rådgivningen Skåne, Scensverige, Med stöd från Kulturstöd Malmö och Statens Kulturråd, Projektledare Chris Schenlaer.

8 AUGUSTI – INVIGNING PÅ BLÅ BÅTEN

16.00-17.00 Sagoläsning för barn: Drag Queen Story Hour
19.00-01.00 Invigningskväll: Festkväll med artisterna Alok, Brad Clitt och Tami T

9 AUGUSTI – PALLADIUM/DANSSTATIONEN

Från kl. 14.00, foajén: fotoutställningen Queer av Ulrika Bernhardsson och Marina Vilhelmsson.
14.00, Studion: föreställningen Gender Fuck(er), av Graham Adey och Keren Rosenberg + eftersnack!
16.30, Studion (internt arr): Workshop/seminarium A med RFSL Rådgivningen Skåne för medlemmar i Teatercentrum Södra, Danscentrum Syd och Riksteatern Skåne
18.30, Guldfoajén: Samtal/reflektioner med Saga Becker/Yolanda Aurora Bohm om gestaltning av HBTQ inom film och scenkonst, samtalsledare Chris Schenlaer.
19.30, Scenen: föreställningen Life is hard and then you die – part 3 av och med Juli Apponen.

21.00–01.00, Blå Båten: Festivalmötesplats och nattens trevligaste häng!

10 AUGUSTI – PALLADIUM/DANSSTATIONEN

Från kl. 14.00, foajén: fotoutställningen Queer av Ulrika Bernhardsson och Marina Vilhelmsson.
14.00, Studion: föreställningen Landet inuti med Riksteatern + eftersnack!
16.30, Studion (internt arr): Workshop/seminarium B med RFSL Rådgivningen Skåne för medlemmar i Teatercentrum Södra, Danscentrum Syd och Riksteatern Skåne.
18.30, Guldfoajén: Samtal/reflektioner med Saga Becker/Yolanda Aurora Bohm om gestaltning av HBTQ inom film och scenkonst, samtalsledare Chris Schenlaer.
19.30, Scenen: föreställningen Everything Remains av JULI/JON med Juli Apponen.

21.00, Blå Båten: Festivalmötesplats och nattens trevligaste häng!

Du behöver en Stolt-Scenkonstknapp (pris 50 kr) för att ta del av festivalens program. Kan endast köpas i biljettkassan på Palladium under festivalen i samband med föreställning. Gäller som entré till samtliga föreställningar i mån av plats.

Bilden ovan: Gender Fuck(er), fotograf Rasmus Vasli.