fbpx

25 april: Dansens dag

Fira Dansens dag på Stortorget!

Lördag 25 april kl 11-13, Stortorget i Malmö
Gratis evenemang!

I år firas Dansens dag i Malmö och Lund med föreställningar som bjuder in publiken till dans och reflektion.

Nidia Martinez Barbieri, Jossette Reilly och Jonas Örknér – Framtidens sagor
Framtidens sagor är ett samtida dansstycke av och med Nidia Martinez Barbieri, Jossette Reilly och Jonas Örknér, som bjuder in publiken att uppleva dans genom en mänsklig kedja av möten. En ö, två öar, tre öar. En förödad värld. Ingen mat, inget vatten, inga människor. Låt oss vara igen som vi var när tiden just började och vi kunde ta varandras händer, upptäcka oss själva i andras gester, i andras leenden, i andras ögon.
Längd: ca 12 min

Line Branchereau och Anna Helmich – PEUT-ÊTRE
Skånes Dansteater bjuder på två starka kvinnor i en fysisk dialog med varandra och samtiden.
Längd: ca 5 min

Daniella Eriksson – Ranunculus
I en delikat mix av kropp, känslor och nonsense lyfter koreografen Daniella Eriksson frågor som rör vår uppfattning om världen. Då hon bryter en stabil, kontrollerad och explosiv koreografi med teatraliska gester hypnotiserar hon publiken likt en giftig blomma. Ett solo med starka konstraster som ger utrymme för tolkning och reflektion. Ranunculus är ett intimt möte mellan publik och performer och en förförisk inbjudan till ett existentiellt landskap.
Längd: ca 10 min

De tre dansföreställningarna ovan framförs två gånger mellan kl 11-12.00. Därefter mellan kl 12.00-13.15 bjuds det som vanligt på ett blandat dansprogram med allt från tango till street som får kullerstenarna att skaka!

DANSENS DAG
Internationella dansdagen den 29 april etablerades 1982 av International Dance Committee, ITI-UNESCO. Datumet markerar balettförnyaren Jean-Georges Noverres födelsedag år 1727. Dagen firas runt om i världen med syftet att föra samman människor över politiska, kulturella och etniska barriärer för att i fred och vänskap hylla dansen. I Malmö och Skåne firar vi Dansens Dag kring 29 april sedan 1990 och Danmark firar nationellt Dansens Dage kring 1 maj-helgen.

Kvällen avslutas med EDGE: Dance Company på Danstationen
Med 14 unga och passionerade dansare från alla världens hörn ger denna föreställning publiken en upplevelse av fysisk dimension, poesi, stränghet och skönhet. EDGE är ett extra kompaniår på London Contemporary Dance School, som har gästat Malmö flera gånger tidigare. Läs mer här