fbpx

11-12 sep: Any Number of Sunsets… – Rachel Tess

Datum: Onsdag 11 september
Tid: kl 19.30 + Rachel Tess mottar Birgit Cullberg-stipendiet 2019

Datum: Torsdag 12 september
Tid: kl 18.00

Ord. biljettpris: 160: –
Stödmedlem:
120: –
Student/Pensionär/ under 26 år:
80: –
Längd:
1 timme 4o min

Lysande, psykedelisk, hallucinatorisk, banal, klichéartad och förorenad

Välkommen till den sista solnedgången du någonsin kommer att se. Lysande, psykedelisk, hallucinatorisk, banal, klichéartad och förorenad. Den är allt, och inget, av det du förväntade dig att den skulle vara. Hur tillbringar vi tiden tillsammans om solen går ner för sista gången?

Du är här med antagandet om att det kommer att bli spektakulärt. Vi lovar dig spektakulärt, som i cineastiskt hårresande och stort, dränkt i romans och nostalgi.”

PRESS
Det är science fiction, den sista solnedgången är gjord av plast och vi befinner oss mitt I en klimatpsykos. —- Rachel Tess solnedgång får dig att stanna upp, kanske blir du bländad, bedövas visuellt och audiellt. Kanske blir du skrämd, upprymd eller hänförd, men ingen lämnas oberörd av den sista solnedgången någonsin. Med den varma sommaren i färskt minne och det förtorkade jordbrukslandskapet strax utanför dörren är temat kusligt aktuellt och föreställningen stark och modig.”

– Andrea Grapengiesser Ystads Allehanda (Skillinge Teater 2018)

OM RACHEL TESS
Rachel Tess är en amerikansk koreograf och dansare som bor och arbetar i Sverige. Hon är konstnärlig ledare för Milvus Artistic Research Center och Rachel Tess Dance i Portland, Oregon. Har dansat för Les Grands Ballets Canadiens de Montreal, Göteborgsoperans Balett och haft en fast anställning vid Cullberg. Tess är även knuten till Wanås Konst som affilierad curator med ansvar för dans inom satsningen Live Art, och ordförande i ÖSKG (Östra Skånes Konstnärsgrupp) som arrangerar populära Konstrundan på Österlen.

Rachel Tess tilldelas Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium 2019 med följande motivering:

”I sitt koreografiska arbete bygger Rachel Tess taktila rum som låter oss växa inåt, utåt och mot varandra. Utifrån undran om hur vi skulle tillbringa tiden tillsammans under världens allra sista solnedgång skapade hon i sitt senaste verk ”Any Number of Sunsets…” ett poetiskt landskap mitt i en avig horisont.

Rachel Tess arbetar ständigt med att hitta nya arenor för dansen som konstform. Hon söker sig utanför de etablerade scenerna och möter istället publiken på oväntade platser där hon agerar som möjliggörare, pedagog och apostel för danskonsten – inte minst på den skånska landsbygden. I sann Birgit Cullberg-anda gör hon det komplexa tillgängligt och begripligt.”

CREDITS
Koreografi och koncept: Rachel Tess
Performers: Lisanne Goodhue, Anna Pehrsson, Isaac Spencer, Rachel Tess, Nellie Björklund
Ljusdesign och ljud: Ulrich Ruchlinski med Rachel Tess och de medverkande.
Teknik: Ulrich Ruchlinski och Tanja Johansson
Konstnärlig rådgivning: Anna Pehrsson, Isaac Spencer

The work was researched and performed in 2019 with the following artists who have been indispensable to its creation: Nellie Björklund, Kenneth Bruun Carlson, Anders Granström, Dinis Machado, Peter Mills. It was created with funding from Kulturrådet, Konstnärsnamden, Skåne Region, in co-production with Skillinge Teater and MARC.

Samproducerad av Turnéslingan Tre Scener – Dansstationen, Atalante, och MDT.