did

DANCING IN THE DARK
Dansfilmfestival i Malmö och Lund
6-10 december på Dansstationen, Malmö och Mejeriet/Kino, Lund.

6 dec på DOC LOUNGE i Malmö & Lund
7 & 10 dec på KINO i Lund
8 - 10 dec på PALLADIUM / DANSSTATIONEN i Malmö

Hela festivalprogrammet kan du läsa här >>

Välkommen till tredje upplagan av DANCING IN THE DARK — en filmfestival helt tillägnad dans på film!

För första gången visningar även i Lund.

Dansfilm har blivit en egen konstart! Många dansfilmer är originalverk skapade av koreografer speciellt för filmmediet. Andra är filmversioner av framgångsrika scenföreställningar. Några av filmerna i festivalprogrammet är inte uppenbara dansfilmer men de är filmer där rörelsen står i centrum.

DANCING IN THE DARK bjuder på en mix med experimentella och gränsöverskridande filmer fyllda av dans, musik, energi och starka visuella uttryck - kortfilmer, spelfilmer, dokumentärer, moderna dansfilmer, musikvideos, konstfilmer...

Den japanska koreografen och dansaren KAORI ITO är festivalens hedersgäst och utöver visningar av ett flertal av hennes filmer, finns hon på plats för samtal om sitt konstnärskap.
En nyhet i år är ett HELKORT till mycket attraktivt pris och som ger tillträde till det mesta på festivalen.

Festivalen avslutas med tema HOOP, både filmer och liveframträdande. Det finns dessutom en unik möjlighet att deltaga i HOOP DANCE WORKSHOP med Beka Hoop, en av världens främsta hoop-lärare.

HOOP DANCE WORKSHOP with BEKA HOOP (Berlin/Montreal)

Lör 10 dec 15:00
Contemporary Hoop Dance - Core Fundamentals & Tricks (2 hours)
Läs allt om workshopen här>>

TÄVLING: DANSFILM MAX 1 MIN
Gör en egen dansfilm enligt fri tolkning av begreppet...den enda begränsningen är att filmen inte får vara längre än en minut. Använd mobilkamera eller vilken sorts kamera du vill. De bästa bidragen kommer visas på festivalen och dessutom får vinnarfilmernas regissörer ett Helkort som ger gratis inträde till festivalens alla visningar. Senast 30 nov måste du ladda upp ditt bidrag på Youtube.

- TÄVLING PÅ YOUTUBE!

Missa heller inte den interaktiva installationen CHINESE WHISPERS i Palladiums foajé.
Vårt festivalprogram är brokigt som den allra bästa av världar!

BILJETTER:

Ett FILMPASS kostar 60 kr (antalet filmer i ett pass varierar, läs i programmet).

HELKORT kostar 160 kr och gäller till alla Filmpass på Palladium, Kino och Mejeriet, samt ger 20 kr rabatt till Doc Lounge Malmö. Helkorten är personliga.

Förköp av Helkort och biljetter till Palladium:
Kulturcentralen, Södra Förstadsgatan 18, 040-10 30 20, www.kulturcentralen.nu
Boka biljetter online!

Förköp av biljetter till Kino: www.kino.nu

Helkort och biljetter till enstaka Filmpass säljs även i samband med respektive visning på Palladium, Kino och Mejeriet. (OBS att helkort inte säljs på Doc Lounge Malmö, för att kunna utnyttja 20 kr rabatten måste man alltså köpa helkort på Kulturcentralen i förväg.)

VISNINGSPLATSER:

PALLADIUM / DANSSTATIONEN
Södergatan 15, Malmö,
040-100 150, www.dansstationen.nu

DOC LOUNGE MALMÖ / BABEL
Spång. 38, Malmö, www.doclounge.se/malmo

KINO
Kyrkogatan 3, Lund, 046-14 38 13, www.kino.nu

DOC LOUNGE LUND / MEJERIET
Stora Söderg. 64, Lund, www.doclounge.se/lund

HEDERSGÄST FRÅN JAPAN:
KAORI ITO


I år gästas DANCING IN THE DARK av dansaren, koreografen och filmskaparen KAORI ITO. Hon kommer presentera sina egna kortfilmer och samtala med publiken om sitt konstnärsskap.

Kaori Ito är född 1979 och hon började studera klassisk balett hos Takagi Syuntoku när hon var fem år. Sin professionella karriär som dansare och koreograf startade Kaori 18 år gammal, hon utsågs 1998 av Ryouiti Enomoto till ”Bästa unga dansare och koregraf” och har därefter erhållit en lång rad utmärkelser. 2004 flyttade Kaori till New York för både studier och arbete. Därefter till Europa och hon bor numera i Paris.

Som dansare har Kaori arbetat med en rad framstående koreografer såsom Philippe Decouflé, Angelin Preljocaj, Sidi Larbi Sherkaoui, James Thiérée och Alain Platel. Kaoris första egna kortfilm visades på festivalen Vidéodanse på Centre Pompidou. Därefter har hon både gjort egna filmer och arbetat med koreografi till andras.

Under nov-dec befinner sig Kaori Ito i residens i Malmö genom Konstnärsnämndens Internationella dansprogram.

INTERAKTIV INSTALLATION I PALLADIUMS FOAJÉ:
CHINESE WHISPERS

- a study in instant choreography for camera

Konstkollektivet TRADE bjuder in festivalens besökare till att medverka i en dansfilm, som skapas i samma ögonblick som du ställer dig framför kameran! Allt du behöver göra är att reagera på det du ser på skärmen framför dig, så deltar du i en interaktiv installation som rymmer nutid, framtid och det förflutna. Kom ut ur mörkret och hjälp oss att hålla dansen i rörelse...

TRADE är ett tvärkonstnärligt projekt som undersöker hur delningskulturer och kollektivism kan ligga till grund för konstnärliga processer och resultat. Varje produktion har ett fokusområde, där olika samhällsaktuella teman utforskas. Trade är initierat av koreograf/dansare Andrea Deres, Ellesiv Selseng, Carolina Bäckman och kompositör/musiker Johannes Burström.

Följ dem på bloggen:
http://littlestrokes.wordpress.com

ARRANGÖRER:
Dansstationen, Folkets Bio Malmö och Folkets Bio Lund i samarbete med Doc Lounge Malmö, Doc Lounge Lund, Internationella Dansprogrammet Malmö och ABF Malmö.

Bild: Kaori Ito från filmen Carbon Monoxide. Foto: Piotr Redlinski
Video: Trailer Pina Bauschs Dancing Dream / Tanzträume.
 


Kaori_Carbon_M_hemsidan_tumbnail_JPG video
 
Dansstationen © 2014 | Palladium, Södergatan 15, 211 34 Malmö. Tel: 040-100 150